Lån til oppussing

Lån til oppussing

Selv om en bolig kan stå i mange tiår, for ikke å snakke om hundreår, trenger den litt oppussing innimellom. Det kan enten være at kjøkken og bad er blitt helt utslitt og rett og slett trenger å skiftes, oppussing kan øke verdien før en skal selge eller man er rett og slett lei av å se på det samme tapetet og de samme møblene hele tiden.

Oppussing kan dog fort bli en kostbar affære. Materialer koster, håndverkene skal ha sitt og hvis du skal ha nye møbler blir kostnadene fort enda høyere. Å skulle spare opp slike summer kan ta veldig lang tid, og nødvendig vedlikehold kan fort bli dyrere hvis en lar det bli stående i stedet for å ordne det etter hvert. En god løsning kan da være å ta opp et lite lån som enten dekker hele oppussingen eller dekker det du mangler. Lån til oppussing er vanligvis enten et refinansiert boliglån eller et forbrukslån.

Refinansiering for å få lån til oppussing

Boliger stiger stort sett i verdi, i alle fall slik boligmarkedet er i dag. Hvis du kjøpte en bolig på tidlig 1990-tall kan de ha tredoblet seg i verdi. Det første du bør gjøre før du søker om et ekstra lån med pant i boligen er derfor å få utført en verdivurdering. Hvis verdien på boligen er større enn lånet du har for øyeblikket er det kanskje rom for å låne mer med pant i boligen, noe som er gunstig for de fleste boligeiere.

Etter oppussingen bør du igjen få en ny verdivurdering. Hvis boligen har økt i verdi er gjeldsgraden på boligen lavere, og du kan få en lavere rente på det nye lånet. I en del tilfeller kan du til og med få bankens laveste rente. Det er lurt å både snakke med banken og innhente tilbud fra andre långivere om refinansiering. Hvis du får et bedre tilbud fra en annen bank er det kanskje mulighet for at din bank kan strekke seg lenger med tanke på å gi deg den beste renten.

Lån til oppussing gjennom forbrukslån

Om du enten nettopp har kjøpt boligen din eller trenger å få startet oppussingen med det samme kan et forbrukslån være tingen. Med enkelte av disse kan du få pengene samme dag, og du trenger sjeldent vente mer enn maks et par dager fra du søker til pengene er på konto. Prosessen er med andre ord mye enklere enn ved refinansiering.

Et forbrukslån tar heller ikke pant i boligen, så om du allerede har høy gjeldsgrad på boligen, men har økonomi til å betjene mer lån er dette et godt alternativ. Uansett om du har kjøpt et oppussingsobjekt der det er tvingende nødvendig å få ordnet opp så snart som mulig eller om du innser at drømmekjøkkenet er mange år med sparing unna kan et forbrukslån finansiere oppussingen din.

Når du skal ta opp forbrukslån er det viktig at du ikke tar opp mer enn du kan betale. Hvis du ikke klarer å betjene lånet kan du i verste fall risikere betalingsanmerkninger, noe som kan gjøre det vanskelig å få lån i fremtiden. Det er også viktig å sammenligne lånene for å få det beste tilbudet, og det er lurt å huske på at en lånesøknad ikke er en bindende avtale, og du kan takke nei til eventuelle lånetilbud.

Når du sammenligner forbrukslånene er det viktig å huske at det er mer enn bare renten som spiller inn. Hvis det er dyre årsgebyrer kan det vise seg at et annet lån med litt høyere rente er vel så bra. Hvis du forventer at økonomien bedrer seg eller at du kan refinansiere og bake forbrukslånet inn i boliglånet er det viktig å kunne innfri lånet i sin helhet uten å måtte betale ekstra for renten långiver går glipp av.

Oppsummering

  • Et lån til oppussing kan øke verdien på boligen din, siden du enkelte ganger må bruke penger for å tjene penger
  • Om du har høy gjeldsgrad eller trenger pengene til oppussingen raskt er et forbrukslån et godt alternativ til refinansiering
  • Sammenlign lånetilbudene nøye, en søknad er ikke bindende og du kan takke nei til lånetilbud
Privacy Policy