Sammenligne forbrukslån

 
Vurdering
Lånebeløp
Løpetid
Etb.gebyr
Mnd.gebyr
Nom.rente
Søk

Du bør alltid sammenligne forbrukslån

Å sammenligne forbrukslån er viktig for å sikre seg det beste tilbudet. Å takke ja til det første man blir tilbudt, uten å sjekke hva annet som er på markedet, kan for eksempel føre til at banken ikke gir deg det beste tilbudet de kan. Husk på at banken først og fremst vil tjene penger på deg, og at du derfor enten må få hjelp av en uavhengig tredjepart eller ta jobben selv. Nedenfor er noen tips og råd for hvordan du går frem for å sammenligne ulike forbrukslån.

Renten er viktigst

Når du skal finne ut hvor mye et lån kommer til å koste deg er uten tvil renten det viktigste. Det er denne som avgjør hvor mye du må betale for privilegiet det er å få låne penger, og om denne er høy blir lånet fort en dyr fornøyelse.

Når du skal sammenligne renten må du se på både den nominelle renten og den effektive renten, og det kan være store forskjeller på dem. Det er imidlertid enkelte ting en bør tenke over. Hvis du er kunde i banken du søker lån hos slipper du kanskje å betale etableringsavgift, og du må da trekke dette fra når du regner ut effektiv rente. Et lån hvor du betaler litt hver måned kan også koste mer siden du ikke kan sette pengene i banken og få rente på dem, men tenk over hva som passer deg best. Hvis du har litt stram økonomi kan det kanskje være bedre å ha 12 små beløp fordelt utover året, heller enn to store beløp. Hvis du på den annen side vet at du er svært disiplinert og har muligheten til å spare penger til avdragene kan det være lurt å velge færre, større utbetalinger.

Tenk også på løpetiden

På de fleste forbrukslån kan du selv velge hvor lenge lånet skal løpe, altså hvor lang tid du skal bruke på å betale det tilbake. Det kan virke fristende å ha lave månedsbeløp og lang løpetid, og dette er helt forståelig. Hvem vil vel måtte leve på et stramt budsjett når man har mulighet til å fortsatt kunne ha noen utskeielser uten å måtte leve på nudler resten av måneden? Jo lengre lånet løper, jo høyere blir de totale rentekostnadene. Dette er grunnen til at man bør velge så kort løpetid som man kan klare. Hvis du kan leve på et litt lavt budsjett i en kortere periode får du mer å rutte med siden, og du slipper unna med totalt mindre kostnader.

Hvis du dog allerede har et stramt budsjett kan en lengre løpetid være det beste, selv om du må betale mer totalt. Å ha mindre månedsbeløp kan være det som skal til for at du klarer å betjene lånet, og dermed unngå problemer med inkasso og eventuelle betalingsanmerkninger. En litt høyere kostnad er verdt å slippe trøbbel som kan forfølge deg i flere år.

Når du skal velge lån er det viktig å sjekke om du må betale noe ekstra ved å løse inn hele lånet før tiden. Hvis du går opp i lønn eller arver eller vinner penger er det lurt å betale inn hele lånet, så du slipper mer rentekostnader. Hvis du må betale for å få gjøre dette kan vinningen fort gå opp i spinningen. Sjekk derfor nøye om det er noen begrensninger på når du kan løse inn lånet.

Privacy Policy