Sammenligne smålån

Smålån er ikke dyre

Smålån er, som navnet tilsier, lån som ikke er på så store beløp. Når lånene er såpass små er det lett å gå i fellen og tenke at de ikke koster deg noe særlig, og det er kanskje tilfellet med de første lånene. Men hvis du har god økonomi og tenker at du skal unne deg noe du ikke har spart opp penger til enda litt for ofte kan disse små lånene fort bli en dyr affære.

Når du sammenligner smålån er det flere ting å tenke på. Det viktigste er, som med alle slags lån og kreditter, å se på renten. Det er denne som avgjør hvor mye du må betale for å få låne, og hvis denne er høy kan det fort bli dyrt.

Når du sammenligner renten må du sammenligne både nominell og effektiv rente. Hvis den effektive renten er høy, undersøk hvorfor. Er det et høyt etableringsgebyr som driver den opp? Er det hyppige avdrag, og er dette i så fall en ulempe eller fordel for deg? Et etableringsgebyr betales bare en gang, og om du skal ha lånet en god stund har det ikke så stor innvirkning på den effektive renten. Hyppige innbetalinger kan være en fordel om du har stram økonomi og ikke kan sette av penger til et større avdrag, selv om dette driver den effektive renten opp.

Tenk over nedbetalingstiden

Med mange lån uten sikkerhet får du selv bestemme nedbetalingstiden, og dermed størrelsen på den månedlige innbetalingen. Det kan virke behagelig å ha lave månedsbeløp, og om du har stram økonomi kan dette være en fordel, men hvis du har muligheten til det bør du betale ned lånet så fort som mulig, for å spare penger i det lange løp.

Før du bestemmer deg for et lån bør du også sjekke om du kan betale ned hele gjelden før lånets løpetid er ute, uten ekstra kostnad for deg. Hvis du går opp i lønn, får betalt ned annen gjeld eller arver litt penger bør du prøve å bli kvitt gjelden din, men om du må betale ekstra for å få gjøre dette er det fort gjort at gevinsten blir borte. Sjekk derfor nøye hvilke betingelser långiver setter for førtidig tilbakebetaling.

Oppsummering

Når du sammenligner smålån er renten det aller viktigste, siden det er denne som utgjør de største kostnadene forbundet med et lån. Sammenlign både den nominelle renten og gebyrene, og tenk over hvordan disse vil virke inn på tilbakebetalingen av lånet. Du bør også tenke over hvor lang tid du bruker på å betale det ned, og jo kortere tid du bruker jo bedre.

Privacy Policy