Båtlån

batlanEn båt kan være en god investering i fritiden, enten du bruker den til å fiske, lengre turer eller bare for å dra ut på en liten holme når solen steker og badestranden er full av folk. Det finnes flere ulike aktører som tilbyr forskjellige former for båtlån, både med og uten sikkerhet i båten og med og uten krav til egenkapital. Båtlån uten sikkerhet i båten kalles ofte for forbrukslån.

Du kan som nevnt låne både med og uten egenkapital. Om egenkapitalkravet er f. eks. 35% og båten koster 100 000 kr, vil dette si at du må betale 35 000 kr selv, og får låne de resterende 65 000 kr.

Fordeler og ulemper ved å låne uten sikkerhet

Når du låner til båt uten sikkerhet er det en stor fordel at du kan kjøpe hvilken som helst båt du vil, uten at det påvirker lånevilkårene. I mange tilfeller kan du også få utbetalt kjøpesummen på forhånd, så du slipper å ta forbehold om finansiering når du har funnet drømmebåten, eventuelt vente med å kjøpe den hvis du kjøper fra en butikk. Rent prosessuelt kan det derfor virke lettere å ta opp et lån uten sikkerhet.

Når du har et lån uten sikkerhet stilles det også ofte enten ingen eller langt færre krav til egenkapital. Dette er en stor fordel for deg med god inntekt som kan betjene et lån, men ikke har rukket å spare seg opp penger enda. Med et lån uten sikkerhet kan du oppfylle båtdrømmene dine med det samme, ikke vente et år eller to.

Et lån med sikkerhet er noe mer knotete å skaffe. Det er gjerne ulike vilkår alt ettersom hvilken type båt du skal kjøpe, og du må gjerne ha funnet båten først. Dette lånet er altså ikke for deg hvis du vil ha båten med det samme. Om du har litt lavere inntekt, men penger oppspart kan det imidlertid være lurt å ha lån med egenkapital og sikkerhet i båten. Renten blir gjerne lavere, og du får lavere gjeldsgrad. Det er altså både fordeler og ulemper med begge låntyper. Hvis du er usikker på hvilket lån du bør velge er det lurt å sammenligne lånetilbudene. I enkelte tilfeller kan det vise seg at det kun er noen få prosent som skiller et lån med og uten sikkerhet, og da kan man legge vekt på andre faktorer, som hvor raskt det går an å få lånet, og dermed båten.

Viktig å tenke på ved båtlån uten sikkerhet

Når du låner penger til en båt uten at det tas sikkerhet i båten er det veldig viktig å planlegge lånet riktig. Ettersom du kan bruke pengene som du vil og ofte velge løpetid selv, er det lett for at du velger en lang løpetid og lave månedskostnader, noe som i lengden kan gjøre at du taper penger.

Når man kjøper en båt har den en viss verdi, uansett om den er ny eller brukt. Denne verdien kommer til å synke med tiden. En båt er en forbruksgjenstand som taper seg i verdi, i motsetning til et hus som med litt vedlikehold kan øke i verdi. Om du låner til hele båtens kjøpesum i form av et forbrukslån er det ikke lurt å tenke på å få så lav månedskostnad som mulig, siden dette kommer til å koste deg mer i lengden. Du må også passe på å ha mindre i gjeld enn båten er verdt.

Om du senere skal selge båten, og du har mer i gjeld enn den er verdt kommer du til å gå i minus, siden båtens kjøpesum ikke er nok til å innfri lånet. Om du kjøper en ny båt og dette gjentar seg kan du etter hvert ende opp med relativt høy gjeld.

Privacy Policy