Lån uten sikkerhet

Lån uten sikkerhet

Lån uten sikkerhet er kanskje mest kjent som forbrukslån, men dette er bare en av versjonene denne låneformen kommer i. Et lån uten sikkerhet er, som navnet tilsier, et lån der banken eller kredittselskapet ikke tar pant, eller sikkerhet, i den fysiske tingen du kjøper med lånet. Sikkerheten ligger i dine fremtidige inntekter, noe som gir banken større risiko. Dette er også grunnen til at renten på et forbrukslån ofte er litt høyere enn f. eks. et boliglån der banken har pant i boligen. Et lån uten sikkerhet trenger imidlertid ikke være så veldig dyrt, uansett om du bruker det til oppussing eller til en motorsykkel.

Du får som oftest svar innen kort tid, i enkelte tilfeller kan du faktisk ha pengene på konto dagen etter at du søkte. Dette gjør lån uten sikkerhet til et smidig lån, spesielt om du trenger penger raskt eller f. eks. ser etter et nytt kjøretøy og vil kunne slå til raskt om du finner det du vil ha. Et lån uten sikkerhet kan også være en gunstig måte å refinansiere kredittkortgjeld og smålån, siden du ofte får lavere rente på et større, mer langsiktig lån.

Vilkår for et lån uten sikkerhet

De ulike bankene og kredittselskapene kan ha forskjellige vilkår for når de innvilger forbrukslån, men det er enkelte grunnleggende vilkår som gjelder for hele lånebransjen. I Norge må man være 18 år gammel for å ta opp lån. Dette er et minstekrav, og man kan oppleve at enkelte långivere krever at du er fra 20 år og oppover. De fleste banker og kredittselskap vil heller ikke godkjenne en søknad om du har betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker mot deg.

Når du søker om et lån blir det som regel foretatt en kredittsjekk av deg, basert på forskjellige registrerte opplysninger. Denne skal gi et bilde av din økonomiske situasjon, og brukes for å foreta en kredittvurdering. Hvis banken eller kredittselskapet mener du ikke har økonomien til å betjene lånet du har søkt om får du ikke innvilget lånet. Det kan hende at en bank har strengere vilkår enn en annen, men hvis du får flere avslag bør du kanskje vurdere å søke om et mindre beløp, eventuelt droppe hele lånet. Hvis du ikke klarer å betjene gjelden kan du få betalingsanmerkninger, noe som kan skape store problemer for deg i fremtiden.

Sammenligning av lån uten sikkerhet

Det viktigste når en sammenligner ulike lån uten sikkerhet er renten. Renten er det du betaler for fordelen med å låne penger, og den er et visst antall prosent av den totale lånesummen. Avhengig av hvor mye du har lånt kan så lite som en prosent forskjell i renten utgjøre ganske mye per år.

Renten er imidlertid ikke det eneste en bør se på når en velger långiver. Vilkår som lånetid kan variere, spesielt for lån som er tilpasset et bestemt kjøp. Enkelte MC-lån krever bl.a. at du har betalt ned lånet innen kjøretøyet er et visst antall år gammelt. Hvis dette er en ulempe for deg bør du heller velge et annet slags lån uten sikkerhet.

Om du vet at økonomien kommer til å bedre seg i løpet av lånets løpetid, slik at du kan betale det ned fortere bør du passe på å velge et lån der du kan innfri det før tiden er ute, uten å måtte betale de ekstra rentene kreditor taper på dette. Lån med flytende rente kan du stort sett innfri uten ekstra kostnad.

Velg rett løpetid

Med lån uten sikkerhet kan du i stor grad avpasse lånets nedbetalingstid som du selv vil. På grunn av dette er det svært viktig at du er disiplinert når det gjelder å ha høye nok månedskostnader. Selv om det kan virke som en god ide å ha lave kostnader er dette sjeldent lurt. Hvis du har tatt opp et lån til oppussing som øker boligens verdi kan du velge en lengre løpetid enn hvis du har tatt opp et billån, hvor bilen taper seg i verdi for hvert år som går. Det er også lurt å ha som en generell regel at jo lavere beløpet er, jo kortere tid skal du betale det ned på. Om du har lånt 200 000 kr til en bil bør dette betales en del raskere enn 400 000 til oppussing av hele huset.

Du bør imidlertid ikke velge for kort løpetid heller. Hvis du ikke klarer å betale kan du risikere betalingsanmerkninger som kan gi deg problemer med å få lån senere. Det er bedre å heller ha et lån som koster litt mer over lengre tid, enn å prøve å betale for mye og ende opp med gjeldsproblemer.

Privacy Policy