Smålån

Smålån på dagen

Et smålån er ofte et lån på 10 000 eller mindre, men kan også være større. Imidlertid er det, som navnet tilsier, ikke et lån en tar opp for å gjøre store innkjøp som en helt ny bil eller en bolig. For slike større innkjøp finnes det egne lån beregnet på det, eller du kan søke om et forbrukslån, som er større enn et smålån. Det er imidlertid smidig å kunne ta et smålån om du behøver å låne en mindre sum penger på nett.

Formålet med et smålån er at du skal ha muligheten til å kunne få en sum penger på kontoen din når det behøves. Det er altså en låneform som først og fremst bør anvendes ved plutselige behov, som når bilen må repareres eller tannlegen plutselig fant ut at du trenger dyr behandling. Det kreves ingen sikkerhet for lånet (som ved f. eks. huslån, hvor det stilles sikkerhet i huset du kjøpte for lånet), og du kan gjøre hva du selv vil med pengene. Om du trenger et smålån for å spe på økonomien din er det veldig viktig at du passer på at du klarer å betale de kommende regningene for lånet. Smslån og smålån inngår under samme låneform, men forskjellen er at du kan søke om lånet og/eller legitimere deg med mobiltelefonen din.

Viktig å tenke på

Om du har behov for et smålån fordi du mangler penger til de vanlige utgiftene dine bør du tenke deg om to ganger før du søker om lånet. For å ikke risikere å havne i en verre økonomisk knipe bør du sette opp en egen plan for hvordan du skal tilbakebetale lånet. Sett opp et kortsiktig budsjett over økonomien din og regn ut om den kan betale tilbake smålånet. Prøv å velge et lån med kort tilbakebetalingstid, det holder nede lånekostnadene og det er alltid tryggest for din egen økonomi å bli kvitt gjelden så snart som mulig.

Kostnader og renter

Når en snakker om lånekostnader mener en ofte renten som en må betale for lånet. Når det er snakk om smålån så behøver du ikke fokusere så mye på renten, ettersom de fleste kredittselskaper angir den faktiske kostnaden i kroner for hvert beløp og tilbakebetalingstid. Om kostnaden ikke er spesifisert i tilbudet kan du enkelt regne ut lånekostnaden selv. Dette gjør du ved å multiplisere månedskostnaden med lånets tilbakebetalingstid og deretter trekke fra lånebeløpet. Om en for eksempel tar et smålån på 6000 kroner:

  • Månedlig kostnad: 2488 kr.
  • Lånets tilbakebetalingstid: 3 måneder
  • Utregning: 2488 x 3 – 6000 = 1464

Det koster deg altså 1464 kroner i renter og andre utgifter å låne 6000 kroner i 3 måneder.

Rentefrie lån

Det finnes kredittselskap som tilbyr rentefrie smålån første gang du låner – du behøver altså ikke betale noen renter for lånet. Dette er en svært gunstig måte å kunne låne penger på nett; billig og enkelt . Du bør dog være nøye med å lese gjennom alle vilkårene når du tar et rentefritt smålån, ettersom det kan finnes regler om renter som kommer i tillegg, eller avgifter om du ikke betaler tilbake pengene innen en viss tid. Det forekommer til og med at det er avgifter på selve lånet, for eksempel administrasjonsgebyr for å sende deg en regning, etableringsavgift for å inngå låneavtalen i tillegg til søknadsavgift for å håndtere lånesøknaden din (dette er dog uvanlig).

Refinansiering med smålån

Smålån er som nevnt ofte mindre lånesummer, og for flere av lånene er tilbakebetalingstiden relativt kort, siden rentekostnadene fort kan komme opp i beløp nær lånesummen. Det vil da i utgangspunktet ikke være aktuelt å refinansiere med smålån i de fleste tilfeller.

Det kan imidlertid være greit å samle gjelden, om en f. eks. har flere mindre beløp på ulike kredittkort. Et smålån kan da være løsningen for en mer oversiktlig økonomi, men pass på at rentekostnaden ikke blir høyere enn ved å ha lånene separat.

Hvem passer smålån for?

Som nevnt er smålån for de uforutsette utgiftene – tannlegen som finner et dyrt problem, bilen som trenger en reparasjon og vaskemaskinen som slutter å fungere midt i vaskedagen. Smålån kan også være løsningen om du ser en veske du bare må ha, og strengt tatt har råd til, sett bort i fra at det er uken før lønning. Et smålån kan være løsningen da også, siden du tross alt har pengene like etter, og kan betale lånet uten at det påløper store rentekostnader.

Privacy Policy