Kredittkort

Norske kredittkort

Kredittkort er en form for ”hvilende” lån der pengene ligger klar til å brukes på et kort, i stedet for at du må søke om et lån og så vente på at pengene skal komme inn på kontoen. Kreditten kan du bruke til de fleste innkjøp, både i fysiske butikker og nettbutikker. En del kort lar deg også ta ut kontanter i f. eks. minibank, eller overføre til kontoen din i nettbanken. Dette teller også som lån på kredittkortsaldoen.

Et kredittkort har som regel en grense for hvor mye du kan bruke som enten er satt av deg selv eller kredittselskapet, eller dere er begge enige. Denne grensen kan være satt som standardvilkår basert på din økonomiske situasjon eller inntekt, eller du kan selv velge å begrense kreditten din for å unngå fristelsen til å bruke mer penger enn du burde. Kredittkort kan imidlertid være en god løsning om det skulle dukke opp en uforutsett utgift, siden du kan få et lite lån uten å måtte gå gjennom en søknadsprosess først.

De vanligste kredittkortene er VISA og MasterCard, som begge fungerer over hele verden, både for å handle direkte i en fysisk butikk eller en nettbutikk og for å ta ut penger på en automat. Både VISA og MasterCard tilbys med ulike fordeler av mange forskjellige banker og kredittselskaper. Når du har brukt kredittkortet har du gjeld hos kredittselskapet som siden skal tilbakebetales på ulike måter, avhengig av hvilken form for kredittkort du har.

Kreditkort fordeler

Et kredittkort skal imidlertid ikke bare ses på som en form for kreditt eller et lån. Kortet kan brukes til dagligdagse innkjøp selv om en har penger på kontoen og dermed ikke trenger et lite lån. Om en f. eks. vil ha bonuspoeng på alt en handler kan man skaffe et kredittkort som gir gode bonuser, og i slutten av hver måned får man en regning for alt man har handlet. Ved å betale med det samme får man bonuspoengene uten at en pådrar seg ekstra utgifter i form av rente.

Et kredittkort er også et godt alternativ når en er ute å reiser, for man får ofte rabatt på booking av hotell og fly når en betaler denne med kredittkortet. En annen fordel er at en slipper å ta med seg bankkortet på reisen, det er bare å ta med kredittkortet og så betale regningen når man kommer hjem. Kredittkort på ferie kan også ha flere fordeler, noe det forklares nærmere om nedenfor.

En stående kreditt i lommeboken

Kredittkort er som sagt en form for lån der du stifter gjeld hver gang du handler noe med kortet. Gjelden deles ofte opp på et visst antall måneder der du får fakturaer fra kredittselskapet hver måned. Kredittkortet har alltid en kredittgrense som gjør at du kun kan handle for en viss sum på kortet. Som nevnt over kan denne grensen settes av deg selv, kortutsteder eller dere begge. Hvis kredittgrensen er f. eks. 10 000 kr. kan du aldri handle for mer enn denne summen. Du må i så fall betale ned noe av eller hele gjelden før du kan bruke kortet til ytterlige innkjøp, så du kan altså handle for 10 000 kr., betale tilbake pengene og så fortsette å handle på kortet. En kan beskrive kredittkort som et stående lån som du alltid har tilgang til om du skulle trenge penger kjapt.

En trygg og smidig måte å handle på

Kredittkort

Forskjellen mellom et bankkort og et kredittkort er at du får hjemsendt en faktura på hele beløpet du har handlet for i løpet av måneden, og om du ikke har nok penger på kontoen der og da kan du spe på økonomien din med kreditten. Et kredittkort kan til og med brukes til løpende utgifter som mat, bensin, klær eller annet en kjøper hver måned og som en er vant med å betale, og som er en fast post på budsjettet. Kredittkort er dog først og fremst tiltenkt å brukes på uforutsette utgifter som oppstår. Et kredittkort kan til og med brukes med fordel ved reiser, siden bruk av det vanlige bankkortet på en reise kan være risikabelt om en skulle miste det. Selv om en er godt beskyttet mot kortsvindel etter norsk lov kan det ta lang tid før du får pengene tilbake om noen har tømt kontoen din, mens et kredittkort ikke innebærer samme risikoen.

Søk om kredittkort på nettet

Å søke om et kredittkort gjør man via nettsidene til de ulike bankene og fungerer langt på vei på samme måte som å søke om et vanlig lån. Det blir utført en kredittvurdering av deg, for å sjekke at du ikke har noen betalingsanmerkninger og at du har en god nok økonomi til å kunne håndtere en kreditt. Om kredittvurderingen går bra, får du ditt nye kredittkort i tilsendt til din folkeregistrerte adresse.

Privacy Policy