Lån til fritidsbolig

Lån til hytte

Et lån til fritidsbolig er et lån som er tilpasset dem som har tenkt å oppfylle hyttedrømmen. En hytte eller fritidsbolig kan være så mangt, alt fra et lite hus på et skisted via en hytte ved sjøen til en liten overnattingsplass uten innlagt vann. Uansett hva din hyttedrøm er kan det ta mange år med sparing før en kan oppfylle den. Et lån til fritidsbolig kan gjøre at drømmen kommer i oppfyllelse litt før.

Et lån til fritidsbolig er på mange måter likt et boliglån. Du setter fritidsboligen som salgspant, slik at banken eller kredittselskapet kan selge den hvis du ikke klarer å betale etter avtalen. Det er dog ikke noe krav om egenkapital når du kjøper fritidsbolig, men enkelte långivere kan ha en maksgrense på hvor stor prosentandel av kjøpet de er villige til å finansiere. Du får også lavere rente jo mer i egenkapital du har, og siden renten på lån til fritidsbolig som regel er 1 – 2 % høyere enn på boliglån kan en lavere rente komme godt med.

Hva skal til for å få lån til fritidsbolig?

Kravene til deg som lånekunde varierer fra bank til bank, men det generelle kravet er at du har en sunn økonomi som kan takle lånet du ber om. Dette innebærer som regel blant annet at du ikke kan ha noen betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker.

Du må kunne sannsynliggjøre for banken at du har betalingsevne og –vilje. Dette vil si at du har en lønn som kan betjene både livsopphold, offentlige avgifter og lån. Hvis du har lån på bolig eller andre slags lån vil dette også bli tatt med i betraktningen.

Det er ikke et formelt krav om egenkapital når du låner til fritidsbolig, men mange banker vil allikevel sette en maksprosent på hvor mye av kjøpesummen de vil låne ut. Som nevnt vil du også få lavere rente jo mer du har i egenkapital. Jo fortere du får betalt ned lånet, jo mindre vil det koste deg totalt sett.

Sammenligning av lån

Du kan få lån til fritidsbolig både av banken du bruker til daglig og av et uavhengig låneselskap. Det er fordeler og ulemper med begge deler, f. eks. kan et låneselskap kunne gi deg bedre rente, mens dagligbanken kan kanskje gi deg bedre vilkår. Det kan være lurt å innhente tilbud fra flere ulike aktører, og så ta en telefon til banken sin for å høre om det er mulighet til å forhandle. På denne måten kan du fortsatt ha alle lån og kontoer samlet, men du får samtidig nyte godt av en bedre rente enn det banken opprinnelig tilbød deg.

Om banken ikke kan gi deg bedre tilbud bør du sammenligne både renter, gebyrer og andre vilkår. Det kan være lurt å tenke over hva som er viktigst for deg. Hvis du forventer at økonomien kommer til å bli bedre etter en stund (om du f. eks. har andre lån som snart er nedbetalt) kan gebyr på førtidig innfrielse av lånet være en ulempe for deg, siden du med bedre økonomi bør betale mer ned på lånene du har. Om du på den annen side har litt stram økonomi kan muligheten til å binde renten på en lav sats være viktigst. Uansett er det viktig at du ser på flere tilbud og ikke tar til takke med det første du får.

Finansieringsbevis

Et finansieringsbevis viser hvor mye du kan få låne av banken, og er en form for garanti for at du får finansiert kjøpet om det er du som vinner budrunden. Dette kan være en stor fordel om det er hard budrunde, for de mange selgere vil foretrekke en kjøper med finansieringen i orden fremfor en som tar forbehold om finansiering når de legger inn bud.

Hvis du skaffer deg finansieringsbevis fra flere banker eller kredittselskaper kan du rett og slett velge det som passer best for deg og den fritidsboligen du ønsker å kjøpe. En søknad om lån er ikke en bindende avtale, og du står fritt til å takke nei til et tilbud selv om du har sendt inn en søknad og den blir innfridd.

Privacy Policy