MC-lån

MC-lån

Et lån som kalles et MC-lån er et lån som er spesifikt laget for å passe for forbrukere som trenger penger til å kjøpe en motorsykkel. De aller fleste banker tar kjøretøyet som sikkerhet for lånet, slik at de kan få tilbake i alle fall noe av pengene om du ikke klarer å betjene lånet ditt. Dette er den mest vanlige formen for MC-lån. Det finnes imidlertid MC-lån der banken eller kredittselskapet ikke tar motorsykkelen som sikkerhet, og disse lånene er ofte en form for forbrukslån, eller lån uten sikkerhet.

Det er mulig å få tradisjonelle MC-lån uten å måtte ha noen egenkapital, altså at kjøpet er fullfinansiert med lån. Dette er særlig positivt for dem med god inntekt som kanskje ikke har hatt tid til å spare opp egenkapital, f. eks. unge som nettopp har begynt å jobbe. Husk dog på at mange banker krever at lånet skal betales innen kjøretøyet har nådd en viss alder. Hvis dette medfører for høye månedskostnader for deg kan et forbrukslån over lengre tid være tingen.

MC-lån med og uten sikkerhet

Når du tar opp et MC-lån med sikkerhet eller pant i kjøretøyet kan banken eller kredittselskapet begjære den tvangssolgt eller overta det hvis du ikke betaler ned lånet slik du skal etter avtalen. Ved mislighold av et lån uten sikkerhet må du betale mye mer i renter og purre- og inkassogebyrer, og i verste fall får du betalingsanmerkning som kan gjøre det vanskelig å få nye lån. Betalingsanmerkningen skal slettes så snart du har betalt det du skylder.

Rent prosessuelt er et forbrukslån enklere enn et tradisjonelt MC-lån. Du får pengene utbetalt før du har funnet motorsykkelen du vil ha så du har pengene klare, du kan gjøre alt over nettet og få pengene raskt og du kan bytte inn eller selge sykkelen uten å snakke med banken først. Et tradisjonelt MC-lån kan imidlertid gi deg mye lavere renter enn et forbrukslån, mye fordi banken har sikkerhet i den fysiske gjenstanden du kjøpte, ikke i dine fremtidige inntekter. Det finnes dog gunstige forbrukslån, så å sammenligne lånene er viktig.

For tradisjonelle MC-lån stilles det gjerne krav om at nedbetalingstiden skal være på en viss periode. Dette medfører at månedsbeløpene kan bli litt høye, og et forbrukslån kan da være løsningen om inntekten ikke er så romslig. Husk imidlertid på at motorsykkelen taper seg i verdi, og hvis du har for lang tilbakebetalingstid kan du ende opp med mer i lån enn kjøretøyet er verdt.

Avpass løpetiden etter verditapet

Som nevnt taper motorsykkelen seg i verdi jo eldre den blir. Dette gjelder uansett om den er ny eller brukt, men verditapet er i de fleste tilfeller størst når kjøretøyet er helt nytt. Om du velger et forbrukslån med lang løpetid for å få lavest mulig månedskostnad kan du risikere at kjøretøyets verdi blir mindre enn det du har i gjeld. Når du så skal selge motorsykkelen, eller bytte den inn i en nyere modell sitter du fortsatt igjen med lån, siden det du fikk for kjøretøyet ikke var nok til å dekke gjelden. Om dette gjentar seg noen ganger kan du ende opp med en del gjeld, noe som kan skape problemer for deg i fremtiden.

Av denne grunn er det viktig å betale nok hver måned til at gjelden holder seg mindre enn verditapet. Sjekk verditapet på det merket og modellen du har tenkt å kjøpe, og avpass nedbetalingen etter dette, så får du en trygg og god periode som MC-eier.

Privacy Policy