Slik får du det beste forbrukslånet

Hva er det beste lånet?

Det kan være lurt å ta opp forbrukslån for å enten samle flere små, dyre lån eller om det oppstår en uforutsett utgift som du trenger penger til raskt, som når bilen må på verksted eller vaskemaskinen takker for seg. Forbrukslån gir deg flere valgmuligheter med tanke på nedbetaling og renter enn andre små lån, og siden de ofte er større og mer langsiktige egner de seg godt for refinansiering.

Lånesøknader du sender ut til ulike lånetilbydere er ikke bindende. Det er derfor lurt å søke flere steder, enten på egenhånd eller gjennom en låneformidler, slik at det lånet du velger har enten den beste renten, totale lånekostnader eller andre gode vilkår som du mener er viktig når du skal søke lån.

Generelt sett er renten på forbrukslån lavere enn på smålån og kredittkort, fordi et forbrukslån er større og mer langsiktig gjeld. Det er på denne måten mye å spare på å samle gjelden i et forbrukslån om du har flere små gjeldsposter. Det er også mer oversiktlig å ha et lån å forholde seg til, slik at du både kan holde bedre oversikt og finne større motivasjon til å betale ned raskere, siden du ser bedre at gjelden minsker.

Forbrukslån er uten sikkerhet, altså legger ikke utlåner seg opp i hva du bruker pengene til, og de eier heller ikke det du kjøper frem til lånet er innfridd. Dette krever disiplin fra deg som låntaker, for du må passe på å ikke ta opp lån til noe som strengt tatt ikke er nødvendig.

Sammenligning av forbrukslån

Det er som nevnt lurt å søke om lån fra flere låneformidlere eller utlånere, for å kunne sammenligne og velge det som passer best for deg. Om formålet med forbrukslånet f. eks. er å refinansiere smålån eller refinansiere kredittkort kan det være mye å spare kun i månedlige gebyrer, og enda mer i rente. Det er da enda viktigere at du velger lånet som gir deg best betingelser.

Renten du blir tilbudt fra bankene avhenger ofte av størrelsen på lånet og din personlige økonomi, men den vil svært ofte være lavere enn det du betaler på flere små gjeldsposter. Hvis du f. eks. har kredittkortgjeld med effektiv rente på 25 % vil en rente på 10 % være mer enn en halvering, mens selv en rente på 15 % ville være bedre enn kredittkortrenten. Ved å sammenligne de to tilbudene vil du se at tilbudet med 10 % rente ofte vil være det beste, med mindre det har svært høye utgifter eller mangler fordeler som mulighet for låneforsikring eller mulighet for avdragsfrie perioder om økonomien er trang.

Bruk av forbrukslån

Som nevnt krever forbrukslån at du som kunde er disiplinert og ikke søker om penger til ting du strengt tatt ikke trenger, siden banken ikke sjekker dette. Forbrukslån kan imidlertid være en god løsning for å få samlet gjeld for mindre kostnader og bedre oversikt, eller om noe uforutsett skjer og du ikke har en økonomisk buffer å bruke.

Privacy Policy