Utenlandsferie uten penger? Ikke noe problem!

Lån penger til din ferieSommeren begynner å melde sin ankomst, og med det går vi inn i høysesongen for utenlandsferier for nordmenn.

For ferie koster. I snitt brukte vi 20 100 kroner per hode på ferien i 2014, i følge E24.no Enten du drømmer om en lat strandferie i Thailand, eller en spennende safaritur blant løvene i Botswana, blir det fort mye penger som skal legges ut på kort tid. Men hva om man ikke har penger akkurat nå? Betyr det sommerferien må kanselleres? På ingen måte! Finansiering av ferie er verken dyrt eller vanskelig.

Lånefinansiering av ferie – en dum idé?

Forbrukslån, eller lån uten sikkerhet, har ofte et ufortjent dårlig rykte blant folk flest. Dette skyldes hovedsaklig at forbrukslånene tidligere var veldig ugunstig sammenlignet med andre finansieringsformer. Med økt konkurranse, og en rekke nye internettbaserte banker som Bank Norwegian og Komplett Bank, er prisene presset ned kraftig og du kan få forbrukslån til så lave renter som 7,9% uten større viderverdigheter. Sagt kort og enkelt; lån til ferie er mye billigere enn det pleide å være.

De fleste kredittkort tar også ingen renter eller gebyrer de første 45 dagene (og Santander Red gir deg 50 dagers rente- og gebyrfrihet!), og flere har gunstige betingelser om du har behov for litt ekstra tid. Har du kun behov for penger en kort periode, vil det lønne seg å bruke et kredittkort. Uansett om du har behov for kreditten, bør du faktisk betale med et kredittkort i følge forbrukerøkonom Kristine Picard fra Storebrand.

Et godt argument mot å ta et forbrukslån eller bruke et kredittkort til finansiere en feriereise, er imidlertid om man er i en svært vanskelig økonomisk situasjon fra før av. Har du betalingsanmerkninger og ubetalte regninger, bør du nok prioritere å rydde opp i egen økonomi før du legger ut på en safarireise i Afrika eller strandferie i Asia. Jobb nummer en er å sørge for at du kan betjene gjelden du allerede har – og i vertfall før du stifter ny gjeld.

For de aller fleste er dette dog ikke noe problem. Det er en liten minoritet som har problemer, og de fleste som vurderer å ta et forbrukslån for å reise på ferie, er ganske enkelt bare ute etter mellomfinansiering. Mellomfinansiering er et finansielt uttrykk for å beskrive en situasjon hvor man ikke har penger for hånden, men er sikker på at man har penger innen en periode. I denne perioden, er det imidlertid behov for kortsiktig finansiering.

Har du fast inntekt, eller får regelmessige ytelser fra enten NAV eller Lånekassen, vil et forbrukslån kunne fungere som mellomfinansiering. Du vet at du får 50 000 kroner neste semester av Lånekassen, men har ikke pengene akkurat nå. Et forbrukslån på 20 000 kroner vil da være helt uproblematisk å ta opp for å reise på tur med vennene dine.

Minner vs. penger på konto

To ting er i vertfall sikkert om å lånefinansiere ferien;

  1. Du får minner for livet.
  2. Du betaler mer enn du ville gjort om du hadde hatt pengene selv.

Banken låner nemlig ikke ut penger for å være snill. Banken låner ut penger fordi de tror de kan tjene penger på det. Og for at de skal tjene penger, må du betale litt mer enn det du låner. Det er dog ikke snakk om enorme summer om du er flink til å betale tilbake raskt. Skal du ha med deg hele familien til Thailand, og trenger 50 000 kroner, vil det koste deg 7 000 kroner med en nedbetalingstid på 2 år (som da gir et månedlig nedbetalingsbeløp på 2 375 kroner) hos Nordax. Du betaler altså ikke mye mer enn 10% ekstra for å lånefinansiere ferieturen din. Trenger du mindre penger, betaler du mindre.

Og så er jo det så enkelt som at tiden vår her på jorden er begrenset. Vi blir enn så lenge ikke mye mer enn 100 år, og når vi er død, trenger vi ikke en eneste krone. Det er ikke et argument for å sløse vekk pengene, men det er et ordtak som heter at man ikke skal “spare seg til fant”; man skal ikke spare så mye at man har et fattig liv. Og reiser er noe av det som gjør livet rikt og spennende for mange. Om man så betaler 10% ekstra for å få en drømmeferie – hva så?

Minnene er for livet – lånet, kun et par år.

Privacy Policy