Kredittvurdering

Kredittsjekk er nødvendig

Når du sender inn en søknad om lån, uansett om det handler om et SMS lån, et forbrukslån eller en annen låntype, er långiveren nødt til å foreta en kredittvurdering for å sjekke om du har tilstrekkelig god økonomi, både i dagens situasjon og på sikt, til å kunne betale tilbake lånet. Den enkleste måten å få tilstrekkelig med informasjon for å gjøre en kredittvurdering er å utføre en kredittkontroll gjennom å ta en kredittsjekk.

Kredittsjekken er ikke bare et verktøy som virker til långiverens fordel. Du er jo ikke betjent med å bli godkjent som låntager for et lån du ikke kan betale tilbake. Du bør derfor ikke se negativt på det faktum at det kommer en kopi av kredittsjekkspørsmålene i posten når du har søkt om et lån. Se i stedet på det som en ekstra trygghet for deg og din økonomi.

En kredittsjekk omfatter en hel del opplysninger om deg som person, dine eiendomsforpliktelser, boligforpliktelser og kredittene dine. Det finnes dog ingen standardmal for kredittopplysninger. Långivere og andre som har interesse i å få et bilde av økonomien din kan derfor ta ut de opplysningene som er av størst interesse.

Kredittopplysningsselskap

I Norge må alle selskaper som driver med kredittopplysningsvirksomhet i utgangspunktet ha konsesjon fra Datatilsynet. Hvilke opplysninger selskapene har lov å hente ut er regulert i konsesjonen, men de kan samle inn, registrere og benytte opplysninger fra offentlige tilgjengelige kilder som skattelistene. Det er ikke tatt inn rett til å bruke tidligere forespørsler om kreditt i konsesjonen, selv om bransjen ønsket det.

DnB Finans er den eneste banken som selv driver med kredittopplysning, men det finnes flere andre firma som tilbyr slike tjenester, som Bisnode Credit AS og Lindorff. Alle kredittgivere må etter finansavtaleloven vurdere en forbrukers kredittverdighet før en kredittavtale kan inngås. Dette er både i forbrukerens og kredittgiverens interesse, siden forbrukeren ikke bør ta opp mer lån enn han eller hun kan betale, mens kredittgiverne vil unngå å tape penger. Mange långivere vil derfor få utført en kredittsjekk av en potensiell lånekunde.

Minimer antallet kredittopplysninger

Om en søker om mange lån, abonnement, leieavtaler og annet i løpet av en kort periode så kan det se litt dårlig ut. Selskapene som driver med kredittopplysning har riktignok ikke lov til å bruke tidligere søknader om kreditt i vurderingene sine, men det er ikke veldig mange selskaper i Norge som driver med kredittopplysning. Om et selskap får i oppdrag å vurdere deg flere ganger i løpet av en kort periode kan dette bli lagt merke til, selv om det ikke kan brukes direkte i vurderingen.

Det finnes imidlertid en god måte å unngå flere kredittvurderinger på, nemlig å bruke en låneformidler.

Søk hos flere banker med kun en kredittsjekk

Om du har behov for å låne et større beløp og føler deg usikker på hvordan søknaden er kan du søke om lån hos en låneformidler. Søknaden behandles da av låneformidleren, som også tar seg av kredittopplysningen. Søknaden og informasjonen fra opplysningen sendes siden til flere banker og kredittselskap som passer dine lånebehov.

Utfør din egen kredittsjekk

Før du søker om et SMS lån eller et forbrukslån kan det være en god idé å få utført en egen kredittvurdering. Gjennom dette får du ikke bare svart på hvitt hvordan din økonomiske situasjon ser ut, du kan også se om du kan forvente å bli godkjent for det lånet du ønsker. Om du har en betalingsanmerkning skal du selvfølgelig være forsiktig med å låne, men du blir ikke nødvendigvis automatisk underkjent som låntager. Det finnes långivere som godtar betalingsanmerkninger forutsatt at du ellers anses for å være kredittverdig.

Tenk på!

Om du ikke har blitt godkjent på flere lånesøknader og forsøker å finne smutthull for å få enda et lån så befinner du deg etter all sannsynlighet i en økonomisk ubekvem situasjon. Å ta opp flere lån og øke gjelden din kan gjøre situasjonen din enda verre og føre til at du får betalingsanmerkninger. Disse anmerkningene fører til at det blir enda vanskeligere for deg å få lån, abonnement og leieavtaler i fremtiden, og det tar 3 år før en anmerkning forsvinner. Betalingsanmerkninger blir registrert hos alle selskaper som driver med kredittopplysning.

Privacy Policy